Riešite nedostatok vápnika u detí? Potom by ste mali pamätať aj na vitamín D.

Akú súvislosť má nedostatok vápnika u detí s vitamínom D? To sa dozviete na nasledujúcich riadkoch.

Riešite nedostatok vápnika u detí? Potom by ste mali pamätať aj na vitamín D.

Prečo je vápnik dôležitý? 

Nielen u detí, ale aj u dospelých je takmer všetok vápnik v tele uložený v kostiach a zuboch. Zodpovedá tu za ich pevnosť, odolnosť a hustotu. Vápnik deti potrebujú hlavne preto, že sa u nich kosti a zuby rýchlo vyvíjajú a rastú. Ale aj v dospelosti nastávajú časy, keď je dobré kalcium konzumovať viac – napríklad v tehotenstve alebo v seniorskom veku, keď potrebujú kosti viac podpory vo výžive.

Nedostatok vápnika u detí preto poznáme hlavne na zuboch – sú nekvalitné, majú tendenciu na poškodenie. Deti sú tiež celkovo drobnejšie a majú problém s rastom. 

Vápnik potrebuje vitamín D

Na to, aby sa mohol vápnik v organizme správne vstrebať, je potrebný vitamín D. Nedostatok déčka preto môže byť dôvodom nedostatku vápnika nielen u detí. Doplňovať by sa preto mali spoločne. 

Hlavným zdrojom vápnika v jedálnom lístku detí by mali byť mliečne výrobky. Vitamín D potom nájdeme v rybách a rybom tuku.

Asi viete, že vápnik nájdeme aj v rastlinných potravinách. Dajte ale pozor – aj keď je dôležité jesť pestro, zeleninu za spoľahlivý zdroj vápnika nepovažujeme. Náš organizmus ho totiž nevie dobre vstrebať. Využiteľnosť rastlinných zdrojov vápnika je veľmi nízka. Jedzme teda brokolicu, kel alebo mak kvôli iným živinám, kalcium ale doplňme v mliečnych produktoch.

Prirodzeným zdrojom vitamínu D sú ryby

Je veľká škoda, že sa v detskom jedálnom lístku objavujú málo. Ideálne sú 2–3 porcie rýb týždenne. Z väčšej časti je vhodné zaradiť morské ryby, kde je tuk bohatší na omega-3 kyseliny.

Ryby sú ľahko stráviteľné a plné živín. Pre deti sú podstatné hlavne omega-3 mastné kyseliny a vitamín D. Okrem iného preto, že ostatné potraviny na ne tak bohaté nie sú. 

Určite sa snažte o to, aby mali deti dostatočný príjem vitamínu D. Slnečný svit totiž obvykle nestačí na to, aby sa nám v pokožke vytvorila potrebná dávka déčka. Okrem toho je dôležité skôr sa pred slnkom chrániť, pretože riziko kožných ochorení za to nestojí.



OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pre celú rodinu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa