Kyselina DHA v tehotenstve: prečo je dôležitý dostatok omega-3?

Nenasýtené mastné kyseliny omega-3 sú základnou živinou, ktorá by nemala chýbať nikomu. Ešte viac na nich kladieme dôraz počas očakávania bábätka. Prečo je najmä kyselina DHA v tehotenstve taká prospešná?

Kyselina DHA v tehotenstve: prečo je dôležitý dostatok omega-3?

Omega-3, to sú zdravé tuky

O tukoch môžeme hovoriť z niekoľkých uhlov pohľadu. Ak chceme sledovať, ktoré nám prospievajú a ktoré nie, mali by sme ich vedieť rozlíšiť na tzv. nasýtené a nenasýtené. Rozdiel je ten, že nasýtené tuky (maslo, masť, ale tiež tučné spracované potraviny, sladkosti, fast food atď.) majú neblahý vplyv na hladinu cholesterolu. Nenasýtené tuky sú naopak pre zdravie dobré. Samozrejme to neznamená, že ich konzumácia je tým pádom neobmedzená. Je ale dobré nahradiť živočíšne tuky v kuchyni tými rastlinnými, ktoré majú priaznivý obsah omega-3 kyselín a ďalších hodnotných látok. 

Omega-3 nenasýtené mastné kyseliny radíme medzi tuky, ktoré sú pre zdravie dobré. Pomáhajú srdcu, mozgu i zraku. Okrem rastlinných olejov majú jeden vzácny zdroj: rybí tuk.

Rozdelenie omega-3 kyselín

Mastné kyseliny omega-3 ďalej delíme na kyselinu EPA a kyselinu DHA. Výnimočné sú obidve, len každá je trochu iná. Kyselina EPA prospieva skôr srdcu a cievnej sústave. Preto ju nájdeme často vo výživových doplnkoch pre dospelých, ktorí sa chcú o srdce starať. Kyselina DHA sa podieľa na správnom vývoji a funkcii mozgu, nervovej sústavy a zraku. Pochopiteľne potrebujeme po celý život obidve tieto kyseliny. DHA v tehotenstve a v prvých rokoch života ale predsa len vyniká viac. Stará sa o to, aby sa mozog bábätka správne rozvíjal a okrem toho čerpá z tejto kyseliny prospešné látky aj sama mamička. 

Bohužiaľ je známe, že približne polovica matiek trpí nedostatkom omega-3. A neinak je na tom naša populácia všeobecne. Dôvod je jediný: jeme málo rýb.

S rybami sa prejete k zdraviu

Najmä tučné morské ryby obsahujú najlepšiu koncentráciu omega-3. Je to najprirodzenejší zdroj s malým bonusom – vitamínom D. Ten je tiež pre našich obyvateľov nedostatkový. U tehotných a dojčiacich žien je navyše dobré jeho príjem navýšiť. Uvádza sa, že pre optimálny príjem omega-3 a vitamínu D stačí jesť ryby približne 2–3× týždenne. Nanešťastie často nastávajúce mamičky trpia zmenami chutí a rybie mäso pre nich nie je lákavé. Aj napriek tomu sa pokúste ryby do jedálneho lístka zaradiť. Niekedy stačí len vyskúšať nový recept. 

Rybí tuk v kapsulách prešiel veľkou premenou. Už dávno to nie je páchnuci olej. Dnes ho môžeme vďaka modernému spracovaniu doplňovať pohodlne, pretože obsah kapsuly je bezpečne uzatvorený želatínovým obalom, ktorý rybiu pachuť neprepustí.


OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pre celú rodinu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa